Knives opbygning

opbygning af kniv

Når vi snakker køkken knives opbygning er der et par betegnelser vi skal have styr på.

Bladet:

Bladet er det første man lægger mærke til på en kniv.
Der er 3 vigtige ting, der definerer bladet, størrelsen, formen og typen af knivsæg. Bladet har betydning for knivens egenskaber.

Håndtaget:

Knivens håndtag har 3 vigtige kvaliteter: balance, greb og komfort.
Håndtagetes komfort er i høj grad et spørgsmål om personlige præferencer.

Tange:

Knivens tange beskriver, hvor langt stålet i bladet strækker sig ind i håndtaget.
Når kniven har en fuld-tange betyder det, at stålet er i et enkelt stykke, der strækker sig fra knivens spids og hele vejen gennem håndtaget.
Dette gør, at kniven holder meget længere, men kniven er også tungere.
På en kniv med halv-tange slutter stålet halvvejs inde i håndtaget. Dette resulterer i en lettere vægt på kniven, men holdbarheden er ikke lige så lang.
Knive uden tange er som regel meget billigere og mindre holdbare, da der er stor risiko for, at kniven går i stykker ved overgangen mellem blad og håndtag.

Ægget:

Ægget på kniven er et andet ord for den slebne del af knivbladet . Alt efter slibning og knivtype – kan der dannes forskellige ægge former.
Det glatte æg giver et rent snit, uden at madvarens fibre ødelægges. Den egner sig til udskæring af hårde og bløde madvarer som grøntsager, kød og frugt.

Ryg:

Knivens ryg eller også den korte side. Bladryggen er sjældent helt lige, men skråner nedad mod knivens spids.